Vass Csaba horgász blogja

Halat fogni akkor lehet, amikor eszik, nem amikor ráérsz...

Utolsó kommentek

Ha szeretnél értesülni az újabb írásokról, like-old a Facebook-os oldalamat:

A blogon megjelenő tartalmak (szövegek, képek és videók) a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogvédelem alatt álló szellemi terméknek minősülnek. Egészben vagy részben történő felhasználásukhoz a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges.

Egyszer fenn, egyszer lenn...

2012.02.12. 22:50 vasscs

 

Ugye évek óta (valójában több mint tíz éve) nézegetjük "karbatett" kézzel ezeknek a madaraknak a lehetetlen mértékű elszaporodását. Arra most nem térnék ki, hogy idióta szabályok miatt, vagy leszaromságból fonott-e az a kéz.

Előre jelzem - mert majd megint lesz egy-két okos, aki jólmegmondja, hogy csak táplálkozó madarakat lát, nem egy európai méretű problémát, persze mondhatja, joga van hozzá, bár én sem megyek soha az ellenkezőleg gondolkodók fórumába "köpködni" - semmi bajom nem volna ezzel a fajjal, ha nem lepnék el a vizeket, totálisan kizabálva bizonyos generációkat. Ha annyi volna belőle, mint szürke gémből, akkor még örömmel is fotózgatnám őket. De nem annyi van, tudomásom szerint csak a Makádi-erdőnél közel hatszáz darabot számoltak össze (nekem tíz darab is elég volna.) Az napi hatszáz kiló hal. Ugye -, de nem számolgatom tovább, felesleges ebben az országban az embernek a száját tépni, úgyis betömik. Vagy így, vagy úgy, de kuss lesz a vége, nem pedig pozitív változás.

Szóval a napokban elkísértem barátom, aki minden szükséges licensszel rendelkezik, hogy lőhesse, riaszthassa az engedélyezett időszakban a kárókatonát.

Megnéztem, üres volt a gyomra, biztos angliából jött, vagy bulémiás 

A kilőhetetlen kormorán annyira kilőhetetlen, hogy állítom még csúzlival is le tudtam volna lőni, annyira közel engedtek magukhoz. Persze nem azért, mert rajtam maradt a farsangi paduc jelmez, hanem mert -19 fok volt reggel, és semmi kedvük nem lehetett repkedni, amit abszolút megértek. 

Kárókatonák, és pingvinek Magyarországon

Ugye látszik, hogy egy ilyen kis társasában könnyedén lehetne ritkítani, nagyon célozni sem kell. Most, hogy a vizek többsége befagyott, azokon a helyeken tömörülnek, ahol erős sodrás, vagy melegebb víz miatt nem tudott összefüggő jégpáncél keletkezni, de már meglehetősen nehéz dolguk lehet, ami a táplálkozást illeti, mert a halak mélyen el tudnak bújni a jég alatt.

Kárókatona, vagy kormorán - szerintem sok dunai kecsegét írhatunk a számlájára

Az ősszel egy mohácsi barátom hívott, hogy elképesztő jelenséget tapasztaltak, a kormoránok minden bizonnyal hobbiból (vagy csak gyakorlásként) pusztítják a két-háromnyaras süllőket. Félholtan, fejbe koppintva hozta őket a Duna, némelyik még kóválygott, több már el is pusztult. 

Még mindig tartom, hogy olcsóbb lenne (persze, ha lehetne) csőrpénzt bevezetni, mondjuk 1.000,-Ft / kormorán - mint telepíteni

Bár tudom, hogy nem egy vadász fogja megváltani a világot, de egy helyen már biztos riasztják, és ritkítják a kormoránt, és csak bízni tudok benne, hogy a ritkítást uniós szinten szervezetten, és az engedélyezést gördülékenyebben fogják kezelni.

Akárcsak a horgászatban, a ritkításban is a hajnali órák a nyerők

Ez is üres volt, vajon nem talált táplálékot?

Higgyék el, csak globálisan akarni kéne, és meghatározott szintre lehetne csökkenteni az állomány létszámát. Ebben biztos vagyok.

Alakult egy uniós kormorán platform "The EU Cormorant Platform" , akik a következő címre várják a kormorán programmal, kérdéssel kapcsolatos javaslatokat, és minden bizonnyal kérdésekre is szívesen válaszolnak: corman@dmu.dk

További információ:

http://ec.europa.eu/environment/nature/cormorants/home_en.htm

Vass Csaba

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

11 komment

Címkék: kormorán kárókatona

A bejegyzés trackback címe:

https://fishingtime.blog.hu/api/trackback/id/tr914098770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bálint87 2012.02.13. 12:11:31

Falhoz kell állítani a kormoránokat :)

steveolson · steveolures.com 2012.02.13. 16:00:03

Szombaton én is szembesültem velük egy Fejér megyei kis vízen! Egy deka élő hallal nem sikerült találkoznunk! Ebből az ocsmány dögből viszont volt, nem is kevés!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2012.02.13. 21:06:27

Szia Csabi! Itt van egy videó a Hárosi-öbölből. Elég megnézni és látható mit végeznek a kormik, ha engedik nekik.... youtu.be/OEox-Pxu__s

farki_ 2012.02.14. 13:21:19

Szia Csabi,
Írtam nekik a megadott emailcímre, de én lennék a legjobban meglepődve, ha bármi válasz is érkezne.
A helyzet viszont tarthatatlan, mihamarabbi szabályozásra lenne szükség.

vasscs 2012.02.15. 07:39:20

@alfagumi: szia, emlékszem erre a videóra, erre írta valaki, h csak táplálkozó madarakat lát... én is, csak lehet többet a kelleténél
üdv a blogon

vasscs 2012.02.15. 07:42:26

@farki_: szia farki, kíváncsi vagyok rá, majd írd meg mit kaptál
üdv Csaba

andrismania 2012.02.18. 01:00:09

szia Csaba! mi lesz a Halvédővel? Csináltok is valamit mostanában? Drukkolok nektek, és támogatnék is, de történik is valami??? VAN ÉRTELME?

vasscs 2012.02.20. 09:53:23

@andrismania: szia, a halvédő vezetősége a hetekben összeül, a ott meghatározott jövőbeni célokról tájékoztatunk mindenkit az egyesület saját oldalán. utolsó kérdésedre a válasz: értelme annyi kb, mint amekkora az érdeklődés iránta, idén te vagy a harmadik. a támogatási szándékot köszi, eddig egy ért ide, a megannyi ígéretből. ami a történést illeti, eljuttattunk egy gondosan összeállított anyagot két politikai párthoz is (fidesz, lmp - mert ide sikerült, nem mert ide húzunk), de sajnos annyit valósítottak meg belőle, meg egyáltalán a 2010-ben, Szolnokon tett ígéretükből, amennyiről te is tudsz. további esetleges kérdéseket, észrevételeket az egyesület hivatalos oldalán tegyétek kérlek, nem szeretném a két oldalt összekeveri, előre is köszi üdv

ynara 2012.02.21. 04:20:11

@alfagumi: Megnéztem mit művelnek ezek a dögök a Hárosi öbolbe. Elképesztő! Mivel ezek egymás szájából is kiszedik a halat. Kikéne menni "balinozni" vizigolyóval, vagy hungarocellel lebegteni a kishalat. Kicsit erősebb zsinórral. És ha egy ilyen "fekete balin" felveszi a kishalat kitekerni a nyakát. Ha többen csinálnák egész jó téli sport volna és lassan elfogynának. Bizonyos vizeken meglehetne csinálni. Az EU meg le van szarva. Balinozni nem tilos.

vasscs 2012.02.21. 08:20:38

@ynara: üdv a blogomon
érdekes ötlet, elképzeltem, ahogy 30-an állnak a parton és tekergetik a nyakakat, nekem ez még eszembe sem jutott... de, azt azért szeretném hangsúlyozni, h semmiképpen sem kormorán öldöklésre szeretném buzdítani az olvasókat - hiszen magam sem teszem ezt - de nekem is elegem van már ebből az egy helyben való toporgásból

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2012.02.21. 08:40:28

@ynara: Képzeld el, ez csak a jéghegy csúcsa. Egyetlen rövid kis részlet. Ez így megy, míg be nem fagy. Próbáltuk kergetni őket, de semmit nem ér..Nekem míg bent volt akkoriban ott a csónak, kiment vele a halőr srác párszor, elkergetni őket, de semmi értelme..Reménytelen volt és utána tavasszal fogtuk a halálra sebzett halakat. Tényleg nagyon sok sebes keszeg, gyönyörű bodrik, 5 centis sebekkel. Minden harmadik hal sebes volt:-(((
süti beállítások módosítása