Vass Csaba horgász blogja

Halat fogni akkor lehet, amikor eszik, nem amikor ráérsz...

Utolsó kommentek

Ha szeretnél értesülni az újabb írásokról, like-old a Facebook-os oldalamat:

A blogon megjelenő tartalmak (szövegek, képek és videók) a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogvédelem alatt álló szellemi terméknek minősülnek. Egészben vagy részben történő felhasználásukhoz a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges.

Horgász vagyok, nem hülye

2013.08.06. 17:45 vasscs

Már azt megelőzően, hogy a Balatonon halászó cég bejelentette, hogy idén több a törpeharcsa a Balatonban (http://balatonihal.hu/aktualitasok2?news_id=1330), szörnyülködve néztem a fekete felhőket a vízben. Azonnal kérdések merültek fel bennem: Hogyan kerültek ezek most ide? Mitől lett hirtelen ennyi? Kinek jó ez? Miért jó ez? Talán a válasz sem olyan bonyolult, mint hinnénk. Gondolkodjunk együtt logikusan!

DSC_0193.JPG

Közben az északi oldalról is panaszkodott ismerős, majd a nyugati medencéből is, én ugye Siófok mellett láttam. Aztán megjelent az említett cikk, amiben valójában elbagatellizálva említik a törpeharcsát, olykor mint fehér hollót, aztán meg mint a híres balatoni busát, ami ökológiai katasztrófával fenyegetett pár éve - ami azért néha meglepi a horgászokat, de valójában nem is akkora baj egy horgász szerint, amit a sorok írója pozitívumként ki is emel, lássuk hát, a horgászok véleményét tükröző? álláspontot: "A minap este beszélgettem egy, a siófoki vitorláskikötőbe induló pecással. Mondta, a fia nagyon szereti a törpeharcsát paprikás lisztben sütve vagy tejfölösen elkészítve" Persze ez nem általános vélemény, de mégis olyan érzésem támad ettől a mondattól a cikkben, mintha a horgászok többsége azt mondaná a balatoni törpére: RENDBEN.

Már legalább tudjuk, hogy nem kell félni a törpétől, hiszen az sem paprikás liszt álló. Ne nyafogjon már az a horgász, hiszen a törpeharcsát is meg lehet enni, hiszen a magyar pecás az húshorgász. De térjünk a lényegre, vajon kinek van otthon a tavában annyi törpeharcsa, hogy hirtelen így megszaporodjon a balatoni állomány? Miért eresztené őket a vízbe? (úgy, hogy mindenhová jusson egy kicsi) Kezd nekem ez a törpeharcsa kísértetiesen hasonlítani a busa sztorihoz. Ennyi törpéje senkinek nincs otthon az akváriumában, és senki nem is eresztené őket szélnek a Balatonban indok, érdek nélkül. Ezt azért lássuk be. Ha a rosszindulatú vagyok, akkor azt feltételezem, hogy a balatoni halászathoz foggal-körömmel ragaszkodók intézték ezt a kis apró ajándékot a horgászoknak. Miért? Azért, hogy legyen mire fogni a következő 20 évben is, hogy a Balatonon halászni kell. Ugye erről szól a busa sztori is. Valahogy a mai napig teli van busával a víz, pedig jó ideje már, hogy nem lehet telepíteni. Emlékezetem szerint a busahalászat veszteséges, nos uraim, a következőt javaslom: vannak az országban olyan halászok, akik törpét, busát szelektálnak horgászvizeken ingyen, azaz a halhús fejében, amit megfognak. Engedjük őket a Balatonra, hadd vigyék a busát, törpét, és nem a horgászok pénzén kell hálókat húzkodni a fürdőzök között - persze ellenőrzött körülmények között.

Azt, hogy a felvetésem, félelmem igaz-e, nem tudom, de tartok ezektől a kis szörnyektől, az egyszer biztos. Talán jobban kéne óvni ezt a gyönyörű tavat!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

2 komment

Címkék: balaton törpeharcsa

A bejegyzés trackback címe:

https://fishingtime.blog.hu/api/trackback/id/tr625447826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakke 2013.08.06. 20:20:31

Már megint az összeesküvés elméletek.. Semmi értelme a cikknek. Várható volt hogy a törpe megjelenik a Balatonban is, azon csodálkoztam hogy eddig nem szaporodott el.. Egy rakás csatorna, holtág, tó tele van törpével a Balaton vízgyűjtő területein. Hihetetlen gyorsan szaporodik, és nincs természetes ellensége. Kedvenc vizemen megjelent pár példány úgy 3 éve, most már nem lehet tőlük horgászni (egy másik vizet is kicsináltak, ahol régen horgásztam). A halászati szövetkezetek érdeke?? Ekkora baromságot még nem hallottam. Invazív kártevő a törpe, addig szaporodik amíg van mit ennie, megeszi a halikrát, a többi hal elől a táplálékot. Nincs az a szövetkezet vagy éppen halastó aki örülne a törpének. Sajnálom a Balatont..

steveolson · steveolures.com 2013.08.07. 08:17:17

Csaba kicsit el vagy késve törpe ügyben! Én kb. 3 éve írtam először két illetékes szervnek is, hogy, hogy kéne tenni valamit ellene!
ahogy ma reggel pergettem a mólón Almásiban, az alatt az egy óra alatt is kikaptak 3at.
süti beállítások módosítása