Vass Csaba horgász blogja

Halat fogni akkor lehet, amikor eszik, nem amikor ráérsz...

Utolsó kommentek

Ha szeretnél értesülni az újabb írásokról, like-old a Facebook-os oldalamat:

A blogon megjelenő tartalmak (szövegek, képek és videók) a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogvédelem alatt álló szellemi terméknek minősülnek. Egészben vagy részben történő felhasználásukhoz a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges.

Halászat volt, halászat van. És lesz is?

2012.06.05. 17:54 vasscs

 

Igazából semmi kedvem írni róla, annyira felháborít, hogy évek óta a halászat megszüntetésével, korlátozásával kábítanak minket, erre mit találok a Nemzeti Vidékstratégiában? A kereskedelmi halászat vidékfejlesztési fontosságát. Annyit talán sikerült jól leszűrni, hogy jelentős EU-s támogatások, pályázatok lesznek halászatra, ehhez pedig szükségesek a jelenlegi htsz-ek, kft-k, hogy pályázhassunk rá. Ez igaz? Továbbra is a Duna, a Tisza, a Balaton halállománya a cél (hogy a legnagyobb vizeket említsem), százezrek szórakozása? A turizmus meg sehol? Remélem, csak rosszul olvasok a sorok között, és halastavi termelésről van szó.

Fidesz hirdetés 2006.JPG

Emlékeztetőül küldöm mindenkinek

Parlamenti nyílt nap volt június 5-én, téma, az EU-s halászati politika reformja, és hatása a magyar természetes vízi halgazdálkodásra, és horgászturizmusra. Éppen aktuális, és időszerű - úgy gondolom. Előadók között horgászok, és halászok egyaránt szerepeltek, nagyjából egyenlő arányban.  

Fűrész György, a MOHOSZ ügyvezető elnöke, és Bokor Károly, a HEBMESZ elnöke, és mint MAHOR-os szakíró teljes mellszélességgel a horgászat mellett, a halászat ellen tette le voksát. Pál István, az Energofish Kft vezérigazgatója, és Fűrész György számokkal, külföldi példákkal igazolták, hogy ahol felismerték a horgászat turisztikai jelentőségét, és eltüntették a halászhálókat az akadályból, ott drasztikusan megnőttek az ebből származó bevételek. 

Hegedűs Gábor bemutatta, hogy gazdálkodnak a Tisza-tavon, s hogy a halászat nélkül is fejlődik a vidék, és a fogási statisztikák iszonyatos halbőségre utalnak. Úgy látom, nem hiányzik nekik a kikötő előtt keresztbe feszített meslenc.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt ügyvezetője megmondta a nagy igazságot, hogy a pofa, azaz a magyar horgász az húshorgász. Tudom, hogy fáj az igazság, és nem népszerű manapság, de lehet igaza van, a többség még mindig a jegy árában gondolkodik. Elmondta, hogy az egyik leghatékonyabb halőri gárdával van ellátva a Balaton, és, hogy a nagy pontyokat meg kell védeni a behúzós, haltolvaj pontyosoktól. Sajnos ennek is van alapja, mint ahogy annak a mondatának is, hogy szinte nincs olyan bojlis tó hazánkban, ahova ne adtak volna el a Balatonból halat. 

Lévai Ferenc szerényen ajánlotta mindenkinek a csúcsra járatott Aranyponty Zrt birodalmát, ahol ehetünk halat, ihatunk bort, megnézhetjük a halász múzeumát, és a gyerekünk sem fullad bele a medencéjükbe, mert az sekély, és helyes ki unokáját is megtekinthettük a tavirózsák között, néhány letépett virággal a kezében. Előadásmódja fantasztikus volt, komolyan, az egész terem csapkodta a térdét, és mindenki az ismerősök felé forgott. Színfolt volt az előadók között, persze nemigen tudom hol kapcsolódik a témába, de Szarvas Zolival eldöntöttük, bár nem ismerjük, de szimpatikus egy ember.

Ott volt még Dr. Dérer István, a BSHE elnöke, aki baráti beszélgetésben közölte Füstös úrral, hogy biztosan tudja, náluk nincs balatoni ponty. Egyébként bemutatta a maconkai horgászati lehetőségeket, elmondta, hogy több halfajuk van mint a Balatonnak, és hogy szeretnék, ha a törvény továbbra is kötelezővé tenné a fizetős tavakon az állami jegy szükségességét, mert ez is téma volt, hogy a jövőben a privát tavakon kelljen-e. 

Csoma Gábor is tartott előadást, ő halász, és az ő halászait a Tiszán folyamatosan ellenőrzik különböző civil szervezetekkel, úgyhogy náluk minden a legnagyobb rendben zajlik. Nos, egyet biztosra állíthatok, én is horgászom a vizükön, és nagyon sok ott a hal, de a varsa is.

Mit szűrtem le az egészből? Hogy még a halászok kvótája sem lesz meghatározva, pedig két éve Szolnokon hallottunk ilyet befolyásos politikustól, aki most is itt volt (most nem mondott ilyet), de még csúnyábbat is. Na, de mindegy is, nem is hittem én már ebben az egész változásban, de ne legyen igazam.

Hamarosan minden ki fog derülni. Még bármi lehet, vagy mégsem?

 Vass Csaba

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

9 komment

Címkék: horgászat halászat halászati törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://fishingtime.blog.hu/api/trackback/id/tr844567388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.13. 00:44:24

Első lépésnek az is elég lenne, ha a jelenlegi szabályokat betartaná(n)k...
Nem tudom, mi a tapasztalatod, én pl. a Dunán szabályokat tisztelő horgásszal elvétve találkozom, s tán más természetes vizeken se jobb a helyzet. Ehhez járul az a fura helyzet, hogy a halász a halőr is, tehát a kecske őrzi a káposztát.
Néha elmerengek, mit gondolnék, ha én lennék amper Béla, éjjel járó László vagy éppen hírhedett Gyula.
- Iparilag lopják a vizemen a halat.
- Lehet, hogy én vagyok az?

Egy régi-híres balatoni motorossal szólalkoztam össze pár hónapja az új balatoni szabályok kapcsán. Ő nem a C&R mániákusa, viszont nagyjából betartja a szabályokat. Tán igaza van abban, hogy nem feltétlenül idegesítőbb az a pali, aki hazavisz néhány 29 centis pontyot, mint aki minden 8 és fél centis sügért percekig fotóz a blogjára, nyolcvanhetedikként megakasztja a bojlistavi szitaszájú 15 kilós pontyot, vagy éppen híres teszthorgászként passzióból megakaszt 50 balint.
De mondom, bár itt tartanánk, hogy szabálysértésben és vitatható viselkedésben ezek lennének a legkirívóbbak.

tisza444 2012.06.16. 08:54:38

Nem tudom mi kéne ahhoz ,hogy végre itt is megszűnjön a halászat.
Csomó dologban utánozzuk a többi országot nagy kár ,hogy ebben nem.
Biztos iszonyatos pénzeket zsebelhetnek be valakik. Egyébként ha "ingyen" lehetne betiltani a halászatot természetes vizeken biztosan gyorsabban menne.
Nyilván nem csak a halászokkal van baj, de úgy gondolom nagyságrendekkel nagyobb kárt okoznak a vízben, azoktól is akik minden szabályt áthágva, szinte minden nap kint pecáznak a Dunán,Tiszán stb.
Nagyon kíváncsi vagyok, mikor lesz valami változás, a halászattal kapcsolatban. Ez a Balatoni halászat is, hát ...Nem látok bele teljes egészében, de miért engednek keszeget eladni a Balatonból? És ez csak a második kérdés. Az első, miért kell egyáltalán a Balatonban halászni?
Na csak felhúzom magam, inkább nem írok többet...

lumpenspinner 2012.06.16. 18:54:17

Sziasztok!

Ha betiltanák az élővízi halászatot,állítólag sok millió uniós pályázati pénztől esne el az állam.Nem akarok hülyeséget írni,de tán valami 47 millió euróról van szó,ami potya pénz,egészen addig,amíg a halászati kft.-ket,és a természetes vízi halászatot életben tartják.De erről biztosan hallottál Te is,Csaba... A kutya itt lenne elásva igazából,szerintem.

Üdv.:ls

lumpenspinner 2012.06.16. 19:02:50

Ja,és a Mohosz egyáltalán nem pályázhat egyetlen centre sem... Úgy tűnik,erős a halászlobbi,és nemcsak nálunk...

vasscs 2012.06.17. 14:42:05

Halihó mindenkinek!

Hepci, a legfájóbb az egészben az, hogy meg kell tőlük venned a jegyet is, és ebből tartják fenn magukat. Belőlünk, pedig nekünk nem tetszik, ahogy a dolgok mennek, s ezért fizetünk nekik. Ez van, amit nem tudsz megváltoztatni...
Ezt a fotós dolgot már mástól is hallottam, pl h kínzás, én nem mondom, h jólesik a halnak, de mi már fogtunk vissza 10es süllőt háromszor a Dunán. Tehát még mindig inkább okozok kis kellemetlenséget, mint kioltom az életét, és úgy fotózom, de természetesen a vélemények különböznek.

tisza444, én már annak is örülnék, ha nem tiltanák be, de legalább lenne kvótájuk, és nem magukat ellenőrizgetnék, ugye ez a kvótás dolog Szolnokon elhangzott a nyíltnapot levezető elnöktől, ha jók az emlékeim.

lumpenspinner, igen hallottam erről, amit írsz, ezzel indul a bejegyzés. Viszont ne felejtsük el, hogy azokból a pénzekből a vidéknek nemigazán fog jutni, és nem fog munkahelyet, jobb körülményeket teremteni, max a vállalati halfeldolgozó üzemekben, ahol minden fullos lesz, és turista sem fog azért ide jönni, mert xy kft modernebb hálókat, csónakmotorokat, vagy újabb tavakat vesz, létesít, de várjuk ki a végét, bár én nem hiszek ebben. Egyébként meg semmi perspektívát nem látok ezekben a pénzekben, egyszeri bevétel lesz páran jól járnak majd vele, de eu-ban van majdnem 30 millió horgász, akit inkább ide kéne hozni, hogy költse a pénzét több éven át. Ha lenne egy jó stratégia erre, és mondjuk az egy százalék idejönne pecázni, és itt hagyna mondjuk 500 eurot, akkor durván 300.000x500 euro, ez 150 millió, nem 47, persze mindkettő bizonytalan, egyik sem garancia, de utóbbival nem páran járnának jól, hanem az egész ország, de értem én, h most kell a pénz pár embernek, de nagyon.

Habi72 2012.06.18. 13:52:58

Addig itt nem lesz semmi pozitív változás, amíg a kereskedelmi halászatot nem tiltják be! A halász szövetkezetek nyereségérdekeltek, profitot termelnek, evidens, hogy jóval többet vesznek ki, mint amennyit visszaraknak. A halat a tisza, a természet neveli, így a legkönnyebb, ingyen van ha ezt lerabolják. A halszaporulat is 99 százalékban a természet műve, a telepítések csak néhány csepp a tengerben. Ráadásul beszedik tőlünk horgászoktól azt a rengeteg pénzt, és úgy állítják be magukat, hogy ők a tisza megmentői, nélkülük nem is lenne hal. Halőreikkel harminc év horgászat óta egyszer sem találkoztam a vízen, pedig rengeteget horgászom. Olyan fejlettek, olyan hatékonyak a mai halászeszközök, hogy nincs esélye a halaknak. A rengeteg, óriás fenékvarsákat berakják a medertörésekre, akadókhoz, alámosott gyökeres partok alá, ahol a hal jár, egész évben benn vannak, és titokban hordják el a rengeteg halat válogatás nélkül. Ismerik a vizet mint a tenyerüket, pontosan tudják, hol lehet megfogni a halat. A nemes halnak alig van esélye, hogy kapitálisra megnőjjön, 1-2 kilós korában a zöme a hálókban köt ki, elviszik a tiltott halat is, az ivadékot is a saját halastavaikba. Áradáskor a parti csendes vizekre kiszorított halak közé rakják a varsákat , amikor az ívási ösztön miatt vonul a hal, a fokokat lezárják a karós varsáikkal, ha pedig kimegy a gyepre a víz, ívik a hal, meslenc hálókat húznak ki kilométer számra. Hogy példát is mondjak láttam olyat, amikor április elején már ívott a ponty egy védett, megmelegedett vízű gyepen, körbekerítették, és leszedték szinte az összeset, 6 mázsát vitt el a halkereskedő akkor az egy délután, hatalmas nyurgákat. Ennek az egy halásznak/ a csicskája kapott egy láda sört / akkor adómentesen landolt a zsebében jó félmillió. Az ívó harcsákat, süllőket, csukákat, keszeget, kecsegéket is leszedik, lehetne sorolni a példákat. Ezért ragaszkodnak körmük szakadtáig a halászathoz, mert ezeket csak a természetes vizeken lehet megcsinálni. Ezeket a dolgokat a laikus ember el sem hiszi, én sem hittem volna korábban,míg nem láttam, hogy milyen pusztításra képesek. Bármilyen szabályt hoznak is rájuk, ha lejárhatnak továbbra is halászni, akkor az semmit sem ér, mert ezt nem lehet, lehetetlenség ellenőrizni átlátni, olyan óriási területekről van szó, a nap 24 órájában! A természetes vizeken a tisza-tó példája nyomán a nonprofit, horgászati hasznosítást kell bevezetni, és nagyon komoly, hatékony ellenőrzést kialakítani. Ezt csak a horgászjegyek bevételeiből lehet finanszírozni! Engedjék már meg végre, hogy a horgászok pénzét a horgászok költsék el. A horgász szövetségek jó gazdái lennének a vizeknek, a halászok rendesebbjei át kellene venni legyenek halőrök, ismerik a vizet, mentsenek ivadékot, védjék a vizeket, szaporítsák, neveljék az ivadékot, hiszen az uniós pénzek erről szólnak! A horgásszövetségek is végeznek halgazdálkodást, miért ne pályázhatnának?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.18. 15:02:12

@Habi72: tiszta szerencse, ha nem látod a halász-halőrt. Az a baj, hogy pl. éjjel járó Lászlót rendszeresen látom Pilismaróton...

zug_a_volga 2012.06.27. 12:36:39

Az a legnagyobb baj, hogy a halász Kft-k gyakorlatilag semmit sem tesznek halőrzés címén. Nincs gazdája ilyen értelemben az általuk "kezelt" vízterületeknek. Sajnos a hazai horgászok szabélykövetési hajlandósága alacsony, ahol nincs ellenőrzés nagyon hamar elharapózik az anarchia. Pont ezt látni a Duna és a Tisza érintett szakaszain. A halász Kft-k telepítési kötelezettségei ködbe vesznek, teljes az átláthatatlanság, azt mondanak, amit akarnak. Azt viszik, amit a természet megtermel, lopják a közöst, és megteremtik a melegágyát a tendenciózus horgász-szabályszegésnek.

Ha igaz, hogy az állam egy országos ellenőri gárdát tesz a fejük fölé, már az első lépésen túl leszünk. Állatólag ez a gárda köztisztviselői státuszban lesz, nagyon komoly jogosítványokkal. Ezzel a lépéssel elkezdődhet a rendbetétel, aztán a következő lépés a halászok tavakba szorítása kell legyen!

vasscs 2012.06.30. 11:33:09

kíváncsi leszek én erre
süti beállítások módosítása