Vass Csaba horgász blogja

Halat fogni akkor lehet, amikor eszik, nem amikor ráérsz...

Utolsó kommentek

Ha szeretnél értesülni az újabb írásokról, like-old a Facebook-os oldalamat:

A blogon megjelenő tartalmak (szövegek, képek és videók) a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogvédelem alatt álló szellemi terméknek minősülnek. Egészben vagy részben történő felhasználásukhoz a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges.

Vége a nyárnak

2012.09.10. 10:59 vasscs

Ez a szezon is lecsengett a Balatonon. Rapszodikus ez a víz, vagy hal nincs, vagy víz, vagy mindkettő, vagy az időjárás lehetetlenít el, de olyan is történt ugye, hogy képtelenség volt engedélyhez jutni, bár ez a probléma már megoldódott nagyjából, amit mindenképpen pozitívan értékelek. Ellenben, hogy ne legyen felhőtlen a balatoni horgász élete, most itt ez a csónakos szívatás is. Kár érte, sokan nem is sejtik, mekkora kincs ez a tó nekünk...

DSC_1354.JPG

Nyárbúcsúztató balinom

Mindamellett, hogy magam is csónakból horgászom, és van robbanómotorom is, igaz kis teljesítményű, de annál környezetkímélőbb négyütemű Yamaha, elszörnyülködve néztem a siófoki kikötő vizét, ahogy az egészet teljes szélességében, és hosszában beterítette valami vékony olajos réteg. Ősrégi, dízelmotoros, kényszer retrónak elnevezett hajókon viszik a turistákat a nyílt vízre - már a tengerek alján is ritkaságszámba megy egy ilyen kövület -, miközben ömlik belőlük a környezetkárosító anyag. Amíg a mólón dobáltam, háromszor fordult valamiféle vízimentő csónak a rokonokkal, barátokkal, ami nem azért zavart, mert engem nem vitt egy körre, hanem azért, mert egy csotrogány kétütemű, húszéves motor volt rajta, amire senki ne mondja már, hogy a mai korszerű motorok károsanyag-kibocsájtásával vetekszik. Szerény véleményem, hogy szigorú szankciók mellett, és gps koordinátákkal körülhatárolt területen nyugodtan lehetne robbanómotort használni (parttól tisztességes távolban), jót tenne a balatoni turizmusnak. Ugye-ugye, a vitorlások most is mind azzal közlekednek, csak a horgász nem tárolhatja felszerelve a csónakján, megint a horgász... Természetesen csakis négyütemű, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő motort szabadna a vízre ereszteni. Pár éve beszélgettem egy meglehetősen tehetős ismerőssel - a tehetőst legmagasabb ötös lottó nyeremények összegére értem -, aki panaszkodott, hogy szívesen hajókázna, de legközelebb valahol Svájc magasságában tudná ezt hasonló méretű tavon megtenni, de ott meg kihalásos alapon lehetne a tóra jutni, és mondhatom, horror összegekben mérik a licencet, bár volna bőven, aki kifizetné.

DSC_1402.JPG

Száz méterekre a parttól, az utolsó dűnén dobálok balinra, vagy ez, vagy a gumicsónak működött, de inkább a csónak, azzal nagyobb területet be tudtunk járni

Visszakanyarodva a horgászathoz, rendesen megkeserítette a parti pecások életét a vízállás, gondolom az engedélyárak bevételnén is meglátszott, és jövőre a csónak kitiltásával is érezhető lesz a visszaesés. 

DSC_1377.JPG

Lehet még ettől lejjebb csúszni? Lehet...

Összegezve az idei szezont, balinban, és kősüllőben nem volt hiány, ezt Nagy Gábor barátomnak köszönhetem ismét, aki önzetlenül segített jó pár halas fotóanyag elkészítésében, nélküle kínszenvedés lett volna a balatoni horgászat. Személy szerint örülök neki, hogy egy korombeli srác került a balatoni horgászturisztikai menedzser székbe, biztos vagyok benne, hogy fiatalos, innovatív gondolkodású, a korral haladni tudó, tenni akaró munkaerő felért a tőle idősebb, ámbár nagy tapasztalattal, és hasonló munkabírással rendelkező korosztállyal.

DSC_1443.JPG

Egy kis nádi pontyozás? Hmm???

Vass Csaba

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

4 komment

Címkék: balaton yamaha balin

A bejegyzés trackback címe:

https://fishingtime.blog.hu/api/trackback/id/tr324765680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szigetközi Pecás · http://szigetkozpeca.blogspot.com 2012.09.10. 14:21:59

Vegyél kajakot Csaba! Szívesen olvasnék a Magyar Horgászban kajakos pergetős pecáról :-)) Félretéve a viccet tényleg elszomorító ami a vizeinkkel történik. Az én örök fájdalmam a Szigetköz és a Szigetközi Öreg Duna.... nem valószínű, hogy az én életemben átjárható lesz az egész ágrendszer Ásványrárótól Dunakilitiig, pedig "csak egy gát" hiányzik hozzá az Öreg Dunára Gönyűre....Ja a politika kérem az eldönt mindent!

Somefire 2012.09.10. 16:18:23

Szia Csaba!
Sajnos tényleg nem túl rózsás a helyzet jelenleg, de lesz ez jobb is! Legalábbis én bízom benne. Csak a vízkezeléssel kéne kicsit jobban bánni.
A robbanómotoros dolgot én se nagyon értem. Ha megfelelő körültekintéssel engedélyeznék a modern motorok használatát, akkor nem lenne itt semmi baj. És igen sokat segítene a horgászokon (mekkora király lenne május 1-én berántani a motort itt Almádiban és "leszaladni" süllőzni a déli parti kövekre :) ) és a turizmus egyéb területén is.
És nem csak a déli part van ám a Balatonon! :) Ha lesz időd, látogass át az északira is, itt is jókat lehet pecázni. :)

vasscs 2012.09.12. 17:08:35

@Szigetközi Csónakos Pecás: sajnos mindenhol vannak gondok, de csak jobb lesz egyszer...
üdv a blogon

vasscs 2012.09.12. 17:10:16

@Somefire: ajajj, nehogy elcsalj, még a végén odaszokok egy jó csukázás után, látom ám, milyen szép halakat fogsz! gratulálok hozzájuk! üdv a blogomon
süti beállítások módosítása