Vass Csaba horgász blogja

Halat fogni akkor lehet, amikor eszik, nem amikor ráérsz...

Utolsó kommentek

Ha szeretnél értesülni az újabb írásokról, like-old a Facebook-os oldalamat:

A blogon megjelenő tartalmak (szövegek, képek és videók) a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik, szerzői jogvédelem alatt álló szellemi terméknek minősülnek. Egészben vagy részben történő felhasználásukhoz a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges.

Hogyan algagátlózzuk a csónakot?

2014.08.17. 09:23 vasscs


Egy szép napon, rohadtul nem siklott ki a K Maxxi, 30 LE ellenére sem. Volt egy gyanúm, hogy rogyásig lehet már az alja, lelassítottam, s a kezemmel hatalmas csimbókokban tapogattam ki gusztustalanabbnál gusztustalanabb elburjánzott telepeket a hajó alján. Tűzoltásképp fogtam a jégkaparót és alámerülve, meg alányúlva tisztára vakartam az alját. Csodálatosan siklott, kb egy hónapig...

Mivel nem akartam havonta másfél órát víz alatt kaparni, ezért jött az elhatározás: le fogom algagátlóval kezelni. Persze, hogy le. De hogy?

DSC_0086.jpg

Mit kell rá kenni, melyik a legjobb, hogyan kenjem, de előtte el kell távolítani a rárakódott algát. Elképzelésem sem volt, hogy kezdjek neki, így segítséget kértem ismerősömtől, aki jártas a témában. Tényszerűen, tömören közölte, háztartási sósav az algának, Cuprolin a műanyagnak (alumíniumra nem!). A sósav hallatán kicsit berezeltem, de mint kiderült, az egyik alkotóeleme műanyag, ezért azt nem marja. Ok, Cuprolin beszerezve, a Maxxi 4,6 m, 1 liter elég lesz rá, két rétegben - derült ki.

Cuprolin_algagatlo_voros_L-i4348.jpg

Banda összeszervez, hajó kivesz, kaparás elkezdődik, s a helyi szaki, Józsi további tanácsokkal lát, eszközökkel el:

- csontis dobozzal kaparni a nagyját, mert a gyökérkefe úgyis eltömítődik azonnal

- nem szabad megvárni, míg megszárad, mert utána nagyobb szívás lesz: vízzel locsolni, majd kaparni, locsolni-kaparni

- fémszálas dörzsivel látott el, ezzel nem csak lekapartam a maradék lerakódást, de az anyag felületét is előkészítettem a festéshez

3m-7448.jpg

Így is tettem, nem volt kis meló, de levakartam, utána gyökérkeféztem, majd jött a dörzsi teljes felületen, ami tényleg megoldotta 95%-ra, ekkor adtam a makacs vízkőnek a sósavat permetezve, ami el is látta a baját rendesen. Feloldotta, lemostam, kész a felület. Megvártam míg megszárad...

DSC_0088.jpg

DSC_0091.jpg

A Cuprolint jól felkevertem, hogy az aljára leült réz ne vesszen kárba (a munkával együtt). Festés előtt Tesa csíkkal körberagasztottam pár centivel az alga korábbi vonala felett, majd szivacshengerrel felvittem az első réteget. Hál' Isten tényleg maradt még egy kenésre való, ezért vártam egy napot a kenéssel (20 fokon 24 h-t javasol a festék leírása), és másnap vittem fel a következő réteget. Nem kis munka, de vállalható. 

DSC_0094.jpg

DSC_0096.jpg

A Cuprolint 7.800 forintért vettem, az egyebek kb. 2.000 forintot tettek ki, így nagyjából 10.000 forintból megoldottam az algagátlózást, ami alatta volt a korábbi 20-30e forintos becslésnek. Alapozót nem vásároltam (ez duplázta volna a költségeket), szakértőm szerit ennél a festéknél nem szükséges, megteszi, hogy két réteget kapott.

Kellemes vakarást!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: hajó csónak algagátló cuprolin

Ellopták...

2013.11.23. 19:50 vasscs

Sajnos úgy tűnik, valami kis tolvaj elcsóringázta a Sherpa kabátom nemrég Agárdon, ezért feljelentést is tettem az újvárosi rendőrségen, akik nemrég áthelyezték az ügyet az illetékes kapitányságra. Remélem előkerül az illető...

Ha ilyen kabátban láttok valakit, akkor jó esély van arra, hogy az enyémben flangál:

DSC_0069m (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Horgász vagyok, nem hülye

2013.08.06. 17:45 vasscs

Már azt megelőzően, hogy a Balatonon halászó cég bejelentette, hogy idén több a törpeharcsa a Balatonban (http://balatonihal.hu/aktualitasok2?news_id=1330), szörnyülködve néztem a fekete felhőket a vízben. Azonnal kérdések merültek fel bennem: Hogyan kerültek ezek most ide? Mitől lett hirtelen ennyi? Kinek jó ez? Miért jó ez? Talán a válasz sem olyan bonyolult, mint hinnénk. Gondolkodjunk együtt logikusan!

DSC_0193.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

2 komment

Címkék: balaton törpeharcsa

Halászati törvény tervezet - kivonat

2013.03.31. 19:34 vasscs

 

 Végére értem a tervezetnek, rengeteg hasznos dolgot vélek felfedezni benne, megítélésem szerinti fontosabbakat kiemeltem. Rengeteg, eddig tisztázatlan fogalmat meghatároztak és a jelenlegi törvény számos hibája korrigálásra került. Ahogy kommunikálták is, rengeteg kérdés továbbra is nyitott, ezekre majd a rendeletekben térnek ki, azaz szabályozzák. Összességében túlsúlyban vannak a pozitív gondolatok, javaslatok, de várjuk ki a végét.

DSC_1674.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: halőr halászati törvény tervezet halászait őr társadalmi halőr

A menyhal műlegyes horgászata

2013.02.20. 12:11 vasscs

Már régóta szerettem volna megírni, hisz még teljesen új a téma, sehol sem láttam hasonlót, vagy bármely anyagot, amiből magam is tanulhattam volna. Több éves tapasztalatomra hagyatkozva lerántom a leplet a titokról, elárulom az igazságot, amit még egyik menyhalas legyező kolléga sem tett meg - pedig biztosan lapítanak néhányan, nekik sorry, semmi sem maradhat örökre titok.

DSC_0097.JPG

Utolsó műlegyes menyhalam

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: menyhal menyhal legyezés lota

Új év, új árak, régi tehetetlenség

2013.01.04. 15:29 vasscs

Először is boldog új évet. És ha már eltelt egy év, aktuális lett megválni az előző évi fogási naplótól. Előtúrtam mellényem zsebéből, hogy összesítsem a fogási adatokat, s halőri bejegyzéseimet. Egyiket sem volt nehéz, utóbbit már csak azért sem, mert egy sem volt belőle (egyikben sem). Na, azért nem lepődtem meg, már csak azért sem, mert mióta az eszem tudom ez így megy.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: területi engedély fogási napló magyarhal

Dunai süllős peca

2012.12.16. 11:13 vasscs

Igyekszem az elmúlt évek tapasztalatait összefoglalva leírni, hol, milyen típusú helyeken fogtam szebb süllőimet, íme egy szelet gyakorlati tudásomból a Fishing Time Magazinban:

DSC_0205blog.jpg

http://fishingtime.hu/horgaszmagazin/pergetes/keresd-a-sullot-a-dunan-a-gnu-effektus

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Elindult a Fishing Time Magazin

2012.11.12. 09:32 vasscs

Komoly szervezési, tervezési, és programozási munka után él a weboldal, bízok benne, hogy mindenki talál kedvére valót. Igyekeztünk abszolút egyedi megjelenést, és profi informatikai hátteret biztosítani, azt hiszem talán sikerült is. Az írások feltöltése folyamatos, így hétről hétre újabb hasznos írásokat, tanácsokat találhattok, legyen az pergetés (akár multi), finomszerelék, bojli, feeder, legyezés stb.

ft m.jpg

fishingtime.hu

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Urbanizálódok

2012.10.01. 11:39 vasscs

Sosem fogtam még a fővárosban halat, most tíz perc alatt kettőt is sikerült. Sunyi módon az autó csomagtartójába rejtett túlélő szettem, - amit dózisokban adagolok - azonnal előkerült, ahogy megéreztem a Duna illatát. Szinte mindig rejlik a hátsó ülésen valami motyó, ha rám jönne a függőség okozta számos tünet (fékhangot utánozok sorban állás közben a Tescoban, bevágok álmomban, a rakparton nem az utat figyelem, hanem a vizet, este a lépcsőházban nem kapcsolóért nyúlok, hanem a fejlámpám keresem a homlokomon stb.)

DSCF0676.JPG

BB

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: budapest pergetés főváros balin

Vége a nyárnak

2012.09.10. 10:59 vasscs

Ez a szezon is lecsengett a Balatonon. Rapszodikus ez a víz, vagy hal nincs, vagy víz, vagy mindkettő, vagy az időjárás lehetetlenít el, de olyan is történt ugye, hogy képtelenség volt engedélyhez jutni, bár ez a probléma már megoldódott nagyjából, amit mindenképpen pozitívan értékelek. Ellenben, hogy ne legyen felhőtlen a balatoni horgász élete, most itt ez a csónakos szívatás is. Kár érte, sokan nem is sejtik, mekkora kincs ez a tó nekünk...

DSC_1354.JPG

Nyárbúcsúztató balinom

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

4 komment

Címkék: balaton yamaha balin

fishingtime.hu

2012.08.30. 15:35 vasscs

Elérkezett az idő, hogy valami sajátot, valami újat, igényeset alkossunk, így hamarosan többed magammal elindítjuk a fishingtime.hu-n, a Fishing Time Magazint. Addig is a blogom aktív - ezt követő időszak még kérdéses -, de akár így lesz, akár úgy, a megszokott minőségben folytatjuk tovább. 

ft_blogra.jpg

http://www.fishingtime.hu

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

1 komment

Márna dömping a Dunán

2012.08.27. 16:39 vasscs

Ricsi napokra eltűnt a Dunán. Sátorozni mentek, meg pergetni, de második nap feladták a süllők üldözését, és inkább az esti nyársalás mellett döntöttek. Aztán a tűz mellett kipattant fejükből - hogy legyen mit figyelni -, bedobnak egy botot keszegre, amit hanyagul, de inkább céltalanul meg is tettek: ólom, horog, csonti, és röpült is a cucc valahova, úgy pont oda, a semmibe bele. Aztán este nyolctól éjfélig nagyjából tíz márnát fogtak, a teteje négy kiló. Na, mondom, akkor irány észak, ez nekem is menni fog. Gyors pontosítottuk a helyet - ők már hazajöttek -, s mivel kicsit bizonytalan voltam a márnák ottlétéről, még reggeli fogásról is beszámolt, mialatt pakolták össze a cuccokat, csak elhúzta az újradobott botot is egy. Tuti buli, ekkor még én sem sejtettem, hogy mit fogok fogni!

DSC_0993m.jpg

Botok bevetve, sátor felállítva, szalonna leszelve, tűz megrakva  - jöhetnek a márnák

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

2 komment

Címkék: márna mára

A felsőbb tízezer kiváltsága lesz a balatoni horgászat?

2012.08.20. 17:22 vasscs

Idióta szabályzás vagy nem, a Balatonon elvileg, és gyakorlatilag csónakot (vitorlást stb.) ezentúl csak kikötőben lehet majd tárolni. Miért jó, és miért nem? - ezen gondolkodtam a napokban, mikor az utcánk végében lévő nádas köré kikötött temérdek csónak tulajdonosa jutott eszembe, többségüket már nem ismerem, de sajnálom.

DSC_0532 (560x371).jpg

Ki jár jól a tiltással? A kikötősök biztos. Vajon új piac nyílik a gumicsónak forgalmazók számára?

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

4 komment

Van engedély a Balatonra!

2012.08.15. 15:11 vasscs

Neccesen, de szombat délután öt előtt pár perccel leértünk Siófokra, ahol mint kiderült, este nyolcig megvásárolható az engedély a víztorony aljában, mindezt hétfőtől szombatig, reggel nyolctól este nyolcig megtehetjük (a vasárnapi nyitva tartásra nem emlékszem, de akkor is nyitva), így nem volt gond, végre én is hozzájárulhattam némi pénzzel a kiszáradó Balaton halgazdálkodásához. 

DSC_0372.JPG

Végre, a hosszú hétvégére leérkezőknek is biztosítják a területi engedélyhez való jutást - valljuk be, ideje volt már valamit tenni az ügyben

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

4 komment

Nem szeretem a hajnalt

2012.07.30. 13:31 vasscs

Legalábbis azt a részét, amikor fel kell kelni, főleg, ha az ember bulizik előtte, mondjuk hajnal kettőig, és fél négykor ébreszt a telefon. Az tényleg utálnivaló, de hamar elmúlik, amikor már vízen vagyok áldom az eszem, hogy felkeltem, mert a pirkadatnál csak egy tíz feletti süllő látványa felemelőbb (vagy a kettő együtt) - meg Penelopé Cruz, bár utóbbit még csak képről láttam, igaz egyszer pont egy időben voltunk Dubrovnikban, de hiába kerestük egymást.

DSC_0564.JPG

Becsülethal

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: jász szarvas zoli

Kipróbáltam: mini bojli

2012.07.22. 15:42 vasscs

Biztos azért, mert nemigazán bojlizom olyan rendszerességgel, de nekem a mini bojli újdonság volt. Nézegettem, szaglászgattam, majd lenyúltam "keencarp" Pistit egy szatyorral, hogy kipróbáljam. Ezúton is köszi Pista, jó kis peca volt.

mini (4).JPG

11-kor füstölt el egy szem Monster Crabos minivel, nem sokkal az után, hogy a szomszédból átjöttek, megkérdezni mivel csalizok

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: feeder rsd mini bojli keen carp yamaha M26 yamaha 240T

Még egy érv a szakáll nélküli horog mellett

2012.07.01. 18:58 vasscs

"Az nem is igazi horgász, akinek még nem rántotta hal a horgot mélyen a húsába." - ezzel nyugtattam magam, amikor  felszíni csukázás közben egy óvatlan pillanatban a nem tudom hányadik bicska csuka az ujjamba tépte a sokszoros erősségű, sósvízi, óriás szakállú horgot. Egy darabig ficánkolt is rajta, hogy biztos jól mélyen álljon meg az a kampó.

DSCF7104.jpg

Aki másnak vermet ás...

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

10 komment

Címkék: csuka wtd szakáll nélküli horog

Pisztráng telepítés a Gaján

2012.06.24. 11:32 vasscs

 

A Székesfehérvár melletti Gaja-völgyben folyik a Gaja-patak, amit a "Magyarországi pisztrángos vizek és pisztrángok megmentésére alapítvány" kezel, és telepít évek óta. A napokban 300 darab sebes pisztráng került kihelyezésre a patakba, huszonkettő és huszonkilenc centi között. 

Jó hír a pergetőknek: 2012. július 1-től ők is jöhetnek.

DSC_0488.JPG

Egy, a frissen telepített sebes pisztrángok közül

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

16 komment

Címkék: gaja patak sebes pisztráng gaja völgy

Fekát mindenki tud fogni? - befejeztem...

2012.06.19. 09:25 vasscs

 

...legalábbis egy időre, ami a feketés bejegyzéseket illeti, hacsak nem történik valami extra, de még némi infót megosztanék, amit szükségesnek látok. Bizonyára vannak időszakok, amikor nehéz ezt a halat is megfogni, mint bármelyik másikat, de mindettől független úgy gondolom, hogy Délegyen, vagy bárhol, ahol megfelelő állomány található, kiváló szórakozást nyújt bárkinek ezekre a halakra horgászni, akár wobblerrel, akár férgekkel, vagy bármi mással.

DSC_0138.JPG

Pisztrángsügér ugrás

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

2 komment

Címkék: délegyháza fekete sügér pisztrángsügér

Halászat volt, halászat van. És lesz is?

2012.06.05. 17:54 vasscs

 

Igazából semmi kedvem írni róla, annyira felháborít, hogy évek óta a halászat megszüntetésével, korlátozásával kábítanak minket, erre mit találok a Nemzeti Vidékstratégiában? A kereskedelmi halászat vidékfejlesztési fontosságát. Annyit talán sikerült jól leszűrni, hogy jelentős EU-s támogatások, pályázatok lesznek halászatra, ehhez pedig szükségesek a jelenlegi htsz-ek, kft-k, hogy pályázhassunk rá. Ez igaz? Továbbra is a Duna, a Tisza, a Balaton halállománya a cél (hogy a legnagyobb vizeket említsem), százezrek szórakozása? A turizmus meg sehol? Remélem, csak rosszul olvasok a sorok között, és halastavi termelésről van szó.

Fidesz hirdetés 2006.JPG

Emlékeztetőül küldöm mindenkinek

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

9 komment

Címkék: horgászat halászat halászati törvény

Nagy domolykók, és...

2012.06.03. 20:54 vasscs

 

Mint írtam már, szeretném minden hónapban a Magyar Horgászban megjelent írásaimat néhány sorral, képpel kiegészíteni, megteremtve a lehetőségét, hogy véleményetek, esetleges kérdéseitek eljussanak hozzám. Így ígéretemhez híven a májusi lapban megjelent domolykós anyaggal folytatnám.

Termetes domolykó

Ahogy olvashattátok, Józsi gyakorlatilag porrá alázott - nyugodtan mondhatom. Ciki, vagy nem - ilyen is van, nem kell szégyellni - a horgászatunkat megelőző napokban tényleg nem érintettem halat sem, erre elmegyünk együtt pergetni, s Józsi szemtelenül kidob a szinte haladó csónakból, és első dobásra kisebb domolykót üt, majd kisvártatva mellettem szedi a hatalmas domikat, és még süllőzni is akar menni. Sejtitek a végét?

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Címkék: horgász magyar duna süllő domolykó

Soha ne mondd, hogy soha - Nikon D5100

2012.06.01. 21:04 vasscs

 

D3100 ment, D5100 jött - bár azt írtam, hogy Nikont többet nem, de végül rászántam magam egy cserére. Remélem jobban fogom szeretni, mint az elődjét, egy biztos, a kihajtható lcd segítségemre lesz, és kevesebbet kell majd szenvednem, mikor egyedül vagyok.

Az első lövések meg is vannak, a kihajtható kijelzőbe rögtön beleszerettem

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

1 komment

Fekát mindenki tud fogni? II. rész

2012.05.29. 11:22 vasscs

 

Néhány kép az idei második próbálkozásomról, ha jól emlékszem, ötödjére voltam feketére horgászni, és ez is nagyon jól sikerült, valahol harminc darab felett fogtam, fenomenális peca volt.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

3 komment

Címkék: délegyháza fekete sügér

Bp sapka, kórház helyett

2012.05.25. 01:14 vasscs

 

Az úgy volt, hogy mellettem multizott Philip, aki a peca előtt valami japán, hogyan dobj multival pattanósat, meg pörgettyűset, meg mindenféle lehetetlen helyzetből, helyzetbe pontosat filmet nézett, pár perc vízparit show után az egyik ilyen technika a fejemen csattant, azaz a sapkámon. Mocskosul nagyot szólt, olyan volt, mintha zacskót durrantottak volna ki a fülem mellett...

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

Szólj hozzá!

Mikor szívtak utoljára?

2012.05.20. 23:04 vasscs

 

Ezzel a kérdéssel kezdtek a német autópályán a rendőrök, nem sokkal az után, hogy egy fekete, ötös kombi BMW-t pillantottam meg az útszéli fűben - perceken belül beelőztek minket. Majd, úgy 130-nál elénk vágtak a belső sávban jobbról - ekkor még semmit sem sejtettünk...

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy lájkot:

5 komment

Címkék: pergetés sebes pisztráng